NJOFTIM

Baçovski: Po investojmë në modernizimin e objekteve përpunuese me mjete nga IPARD programi

 

Drejtori i Agjencisë për përkrahje financiare në bujqësi dhe zhvillim rural, Nikica Baçovski, sot ka vizituar kompaninë Extra Fungi në komunën Çeshinovo Obleshevo.

Kompania filloi punën në vitin 1988 si biznes familjar i familjes Antonovski.

Në thirrjen publike 19/02 për masën 3 – investime në asete materiale për përpunimin dhe tregtimin e produkteve bujqësore dhe të peshkut, Extra Fungi aplikoi me një projekt të përshtatshëm që u miratua, me të cilin kompania hyn në realizimin e investimit.

Për nevojat e procesit të përpunimit janë blerë makineri dhe linja për përpunimin e lëndëve të para të blera dhe është instaluar një termocentral fotovoltaik për prodhimin e energjisë elektrike për nevojat e veta.

Ky investim ka vlerë të përgjithshme prej 24,4 milionë denarë, prej të cilave 11,7 milionë janë të bashkëfinancuara nga AMFBZHR përmes programit IPARD, që paraqet mbulim prej 50% të shpenzimeve të përgjithshme të realizuara.

“Çdo kapacitet i ri apo i modernizuar përpunues është vlerë e shtuar në ekonominë maqedonase. Me investimet në pajisje moderne përmirësohet procesi teknologjik i kompanive dhe fitohen produkte konkurruese si në tregun vendas ashtu edhe në atë të jashtëm. Përveç traditës së gjatë me biznesin e kërpudhave, mikpritësit tanë sot ofrojnë një shumëllojshmëri të gjerë të frutave të ngrira si trëndafili, boronica, manaferra, aronia, pjepri, kumbulla dhe luleshtrydhet. Përfitimi më i madh i historive të tilla të suksesit është se është investim në një mjedis rural që krijon vende pune për popullatën lokale”, theksoi drejtori Bachovski.

Përmes programit IPARD 2, nga viti 2017 e deri më sot janë mbështetur mbi 2300 projekte me mbështetje financiare nga Fondi Evropian për Bujqësi dhe Zhvillim Rural në vlerë prej 60 milionë euro.