Baçovski nga Vallandova: Janë ndarë kartelat e para me karburant të subvencionuar për makineri bujqësore për vitin 2023/2024

  Drejtori i Agjencisë për mbështetje financiare në bujqësi dhe zhvillim rural, Nikica Baçovski, së bashku me ministrin e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ujërave, Ljupço Nikolovski, sot kanë vizituar njësinë rajonale të Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës në Vallandovë.

            Qëllimi i vizitës ishte të shënohej fillimi i shpërndarjes së kartelave të pagesës për derivatet e subvencionuara për makineri bujqësore për vitin 2023/2024, ose më mirë të njohura si kartat e naftës jeshile.

            Ndihma përmes kësaj mase është në vlerë prej 50% të shpenzimeve të ekonomive bujqësore për blerjen e derivateve dizel për makineri bujqësore, por jo më shumë se 100.000 denarë për ekonomi bujqësore.

             “Sot janë dorëzuar kartelat e pagesës për mbi 1300 ekonomi bujqësore në njësinë rajonale për bujqësi në Valanodovë. Vlera e kartelave është afër 7 milionë denarë, që do të thotë se këta fermerë marrin mbështetje përmes programit për bujqësi prej mbi 110 mijë euro, të cilat kanë një synim të vetëm, që është zvogëlimi i kostove hyrëse për prodhim – konkretisht derivatet për makineri bujqësore. , dhe me këtë dhe direkt të kontribuojmë në prodhimtarinë bujqësore më konkurruese”, tha drejtori Baçovski

            Masa e naftës së gjelbër zbatohet për të katërtin vit radhazi. Mjetet për realizimin e masës janë siguruar përmes programit për mbështetje financiare në bujqësi dhe arrijnë në 275 milionë denarë. Masa mbulon 48 909 fermerë që do të përfitojnë karta për mbushjen e karburanteve. Përdorimi i kartave për vajin jeshil është deri më 30.04.2023 dhe shpërndarja e tyre do të bëhet përmes njësive rajonale pranë Ministrisë së Bujqësisë,Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave.