Вести

Бачовски: Исплатени близу 22 милиони денари од интервентниот фонд како финансиска поддршка за расадена и продадена зимска зелка

31.08.2023

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ја реализираше исплатата по основ на финансиска поддршка за трошоци за расадена или продадена зимска зелка. Корисници на оваа поддршка се сите земјоделски стопанства кои во август 2022 година имаат расадено зимска зелка на отворено или имаат расадено зимска зелка на отворено и продадено зимска зелка до 15 април 2023 го...

Бачовски од Валандово : Доделени првите картички со субвенционирано гориво за земјоделска механизација за 2023/2024 година

31.08.2023

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска беа во посета на подрачната единица при МЗШВ во Валандово. Целта на посетата беше одбележувањето на почетокот на доделувањето на платежните картички за субвенционирано гориво за земјоделска механизациј...

Бачовски : Реализирана исплата од 88.6 милиони денари кон 5400 корисници за произведено и предадено млеко

25.08.2023

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализираше исплатата на директните плаќања за произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко. Исплатени се 88.6 милиони денари за над 5400млекопроизводители. Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства – производители на кравјо, козјо и овчо млеко регистрирани како одгледувачи на говеда, овц...

Бачовски : Доделени 16 решенија за ко – финансирање на инвестиции во рибарство и аквакултура во вредност од 550 илјади евра

24.08.2023

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски денеска заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски остварија средба со корисници на програмата за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата. Врачени беа 16 решенија за ко – финансирање на инвестиции во рибарство и аквакултура со вкупна финанс...

Бачовски во посета на винаријата Вардарска Долина - Поддршка од европскиот фонд – ИПАРД за инвестиции во преработувачки капацитети за земјоделски и рибни производи

24.08.2023

  Директорот на ИПАРД Агенцијата Никица Бачовски денеска ја посети винаријата Вардарска долина во с.Курија – Неготино. Оваа винарска визба е успешен корисник на ИПАРД програмата и мерката за инвестиции во основни средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи. Оваа винарија е основана во 2000-та година со капацитет од над 800.000 шишиња квалитетно вино од сорт...